16 December 2008


Svensk nätbolagsmusik 2008 

Året är snart slut och nördiga listmänniskor sammanställer sina årsbästalistor. Jag vill inte vara sämre så här kommer ett personligt urval inom den svenska nätbolagsscenen. Feg som jag är rangordnar jag inte släppen utan rabblar bara upp det som jag gillat.

Jag börjar med tre pojkar som inte kan hålla sig borta från leksakssynthar och TV-spelsljud. Stay Ali. Det är någonting visst med att bandmedlemmarna är så (omedvetet) unga. Släppet Kravallsviten är charmigt just för att det låter som tonåringar som vill vara vuxna - men misslyckas. Melodierna far iväg i låtsasmogna, naiva utsvävningar mot någonting som liknar klassisk musik. Det kan inte vara möjligt. Men det är det. Jag hoppas de aldrig växer upp och blir gamla!

   Stay Ali - Kravallsviten

Tre Svenska nätbolag samarbetade i år med ett projekt som gick ut på att släppa en varsin del som sedan samlades ihop till en stor samling. Samlad Tid hette projektet. Alla musiker skulle på något sätt förhålla sig till ett tidstema och resultatet blev en bred kraftansträngning i olika genrer. Det är en stor samling med sjutton olika band och musiker. I en timma och 20 minuter visar de vad de kan. Kommer det en uppföljning 2009?

   Samlad Tid

We were dancing spelade in Back safe i väntan på våren. Bakom musiken står Robin Rådenman, föd i Åre, numera bosatt i Stockholm. Det låter dimmigt och drömskt. Fältinspelningar glitchar, processas, återanvänds. Ljudbilden vänds och vrids mot någonting postdrömskt och intimt. Så här låter det om man skulle spela in vykort som bleknar, vardagshändelser som glöms bort och dallrande havsluft under heta sommardagar.

   We were Dancing - Back safe

Enapa borde få ett pris för sin spelglädje. IDM och andra närliggande genreområden är annars intill döden märkt av svårmodiga pretentioner. Enapa har skoj när han spelar. Det ska låta skumt och skruvat. Midget repair outfit låter också skumt och skruvat. Det låter som om han provar möjligheterna med hur maskinen han för stunden arbetar med kan bete sig. Stora ljud tar plats. Det morrar och knarrar, låter ganska mörkt. Det här ska spelas på hög volym och med en redbull i handen!

 Enapa - Midget repair outfit

En Italiensk samlare av nätbolagsmusik har skrivit en kommenterad diskografi om Mikael Fyreks alla gratissläpp. Han tycks väldigt imponerad. När han i ett forum får reda på att ett nytt släpp är på gång blir han alldeles till sig. Jag kände mig tvungen att lyssna på vad som var så bra och laddade ner A thousand years and one. Det är inte alls tokigt. Det är riktigt bra! Musiken låter melodiös och elektronisk. Mer mjuk än hård. En skön bas ligger i botten och visar ansiktet. Kan det vara så att Mikael är vår mest internationellt omtyckta nätbolagsmusiker just nu?

 Mikael Fyrek - A thousand years and one

Frukta inte! Bara för att låtarna på den här skivan består av tidigare uteblivet material så är det därför inte dåligt. Leftovers består av musik inspelad på olika ställen 2006-2008. Det låter som en korsbefruktning mellan akustiska instrument och IDM. Jag kommer att tänka på akter som Arovane, Isan och múm. Nej förresten! Jag har funderat ett tag på de där jämförelserna och de känns inte helt relevanta. Det skulle vara intressant och få reda på vad Fiktion själv skulle ta till för jämförelser.


 Fiktion - leftovers


Det här låter polerat och välproducerat. Synthigt och nordiskt. Blame the Voters är en skiva som man stolt kan visa upp som ett exempel på att ny spännande musik släpps på nätet. Albumet får även pluspoäng för det fina omslaget.


.
 Valutan - Blame the voters


Andra släpp från den internationella scenen som har varit bra från det gångna året och som rekommenderas är:

Astrowind - Deer leuchtturm

Adrián Juárez - Fotografei 

Adamned.age - Cendre

Ka-baalim & Bunk Data - The Insomniati: Two 'when you forget you're dreaming and never wake up'

Guitoud - Analogic time

Ian D Hawgood - Enfants ruraux

Letna - Tisza meets dunav

Muhr - A lonely gust of wind

Nigel Samways - Mestre fullstop

OCP - Immerse

Roman Slavka - After long time of mute

The wind whistles - Window Sills


Markus Åberg
mrcien(at)gmail(dot)com
Two left hands on two right arms

Creative Commons License
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-Dela Lika 2.5 Sverige Licens.