16 Juli 2007


Den Svenska netlabelscenen 

Nu pratas och skrivs det mycket om fildelning och olaglig nerladdning av musik. Oavsett om du är för eller emot så har den nya teknologin medfört en helt ny situation som aldrig tidigare existerat. Medan problemet pågår att det är olagligt att ladda ner men att nästan alla gör det, så har en ny rörelse växt fram som till avsikt kanske är ännu mer revolutionär. Vad inte alla känner till är att det finns skivbolag på nätet som distribuerar musik för nerladdning gratis! För de flesta som är involverade i scenen är pengar inte drivkraften, snarare tvärtom. Som en reaktion mot att traditionella skivbolag drivs av vinstdrivande syften distribuera nätbolagen sin musik gratis och tillgänglig för alla som vill lyssna. De flesta genom en creative commons license, vilket möjliggör en skräddarsydd copyright. De flesta väljer då att licensera sin musik "Icke kommersiell" så att det blir olagligt att tjäna pengar på sin musik. Tvärtemot alltså mot hur vanliga skivbolag fungerar.

En fråga som uppstår i och med den stora mängd av musik som ges ut är om kvalité drar jämt med kvantitet? Jag tror många har den uppfattningen att gratis musik är sämre än den som kostar pengar. Naturligtvis är svaret på den frågan att det både ges ut bra och dålig musik; däremot finns det en skillnad inom vilka musikstilar som släpps. I dag är nästan all musik från nätbolag i någon form av elektronisk genre. En rimlig anledning varför det är så är för att elektronisk musik nu är enkel och billig att producera. Det räcker i stort sett med en vanlig hemdator för att göra ett onlinesläpp, men det vore fel att påstå scenen exklusivt är för elektronisk musik. Alternativ dyker upp och om man ger sig in i nätsläppsdjungeln går det att hitta i stort sett vad som helst.

Hur ser då den Svenska scenen ut? För den som vill ut på nätet och lyssna så håller bloggen Swedish netlabel news reda på vilka skivor som släpps. Dessutom har de en alfabetisk länklista över svenska nätbolag. Vid en närmre undersökning upptäcker man att de flesta aktiva bolag i dag är unga och inte särskilt gamla i branschen. Nätbolagen tycks vara relativt kortlivade! För att nämna några, av nedladdningsbara mått mätt stora nätbolag, så är Mirakelmusik gångbart för experimentell, icke konventionell musik. Hemsidan är minimalistiskt enkel och de har gett ut musik från många olika länder. Det senaste året har dock utgivningen varit sparsam. Alces2 är ett piggt alternativ för blip blop och elektronisk tv-spelsmusik. De har hittills gett ut tolv släpp. Ett nätbolag med en snygg hemsida och ett professionellt intryck är Subnatura. De bjuder även på ljudfiler som man kan använda om man själv gör musik. I nätbolagens gravkyrkogård ligger bland annat Bevlar som en gång i tiden lyckades få musik spelat i P3 dans och riktade följaktigen in sig på mer dansant musik. Ett annat stort, och kanske ett av de första svenska nätbolagen, var Fukk god lets create, lett av Thomas Ekelund som själv gör musik under namnet Dead letters spell out dead words.

Men hur kommer det sig att nätbolagsfenomenet inte tagit kraft och blivit mer uppmärksammat i mediabruset? Det är en bra fråga. En av de bidragande orsakerna kan vara att scenen specialiserat sig på smal musik som inte uppskattas av en bredare publik. En annan förklaring kan vara att den inte fått igång någon rullande snöbollseffekt än. Själv tror jag problemet, om det nu borde kallas för ett problem, kommer att lösa sig automatiskt. Till slut kommer scenen bli så stor och ge ut så mycket bra musik att den helt enkelt inte längre går att ignorera. Det finns redan i dag exempel på musiker som väljer att inte ge ut sin musik på traditionella bolag. I skrivandet stund får jag reda på att Prince har valt att ge ut sin nya skiva som en bilaga med en dagstidning. Ett annat exempel men inom ett annat utövande område är nobelpristagaren Elfriede Jelinek som valt att ge ut sin nya roman Neid (Avund) gratis att ladda ner från hennes hemsida. Det är bara att konstatera att gratiskkulturen är här för att stanna!

Jag mailade några frågor till independentbolaget deersound. Bakom bolaget gömmer sig en man med många alias; senast gav han ut albumet  "The Picture Is Empty" gratis att ladda ner. Jag frågade om hans inställning till traditionella skivbolag. 

"Det är en mycket bra kanal att ha, men samtidigt kan jag tycka att deras generella attityd mot fildelning är för inskränkt, de var helt enkelt för sent ute med att inse vilken stor reklampelare internet är. Jag är starkt emot kopieringsskydd på CD-skivor och köper därför inte sådana skivor, rent allmänt så köper jag nu mest skivor av artister jag vet om att jag gillar. Det blir inte så att jag chansar på köp längre, något jag brukade göra för ett par år sen."

"Vad tror du nätbolag har för framtidsutsikter? "

"Jag tror nog att nätbolag i framtiden kan komma att spela en större roll i artisters framgång om det skulle skapas någon central samlingsplats för vad som faktiskt ges ut, redan idag finns det så pass många nätbolag och det släpps saker hela tiden att man praktiskt taget kan drunka i släpp."

"Varför har du valt att ge ut ditt nya släpp som ett gratis onlinesläpp?"

"Jag släppte Reversed Obesity - The Picture Is Empty på mitt egna nätbolag för att skapa en försmak till ett kommande släpp på CDR. Men även för att det är lättare att få stor spridning på det man släpper, nu kan vem som helst få tag på skivan, jämfört med att saluföra skivan i t.ex två butiker i Uppsala"

"Vad är det som fascinerar dig med att göra oljud?"

"Det jag gillar med att göra oljud är friheten att man kan göra vad som helst, hur man väljer att skapa det man gör och självklart hur det låter. Det finns inga förbestämda konventioner som kräver att det ska låta på ett visst sätt, som det till viss del gör inom hårdrocken."

De orden får avsluta den här artikeln. Och på många sätt är nätbolagsfenomenet också en frihet att få göra vad man vill utan förbestämda konventioner. All möjlig musik kan ges ut och följaktligen också ges ut. Händer det att man får tag på ett släpp som man inte tycker om så är det bara att trycka på deleteknappen och ge sig ut på jakt efter någonting annat. Man har ingenting att förlora!

Markus Åberg
markusaberg(at)gawab(dot)com

Nätbolagsportaler

Swedish netlabel news
rowolo
earlabs

Ett urval svenska nätbolag

Mirakelmusik
Alces2
Subnatura
Bevlar
Fukk god let's create
Frukt records
Hwem
FEED
Two left hands on two right arms
deersound


Creative Commons License
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-Dela Lika 2.5 Sverige Licens.